Gezond eten, welke methode is het beste?

We worden tegenwoordig doodgegooid met methodes, diëten en calorie restricties.
Een dieet op zich gaat nooit werken, het gaat om een gezonde levensstijl, dat weten we. Maar hoe weet je nu wat de beste manier is?

Kcal verminderen om af te vallen
De oudste methode om af te vallen is toch wel het verminderen van calorieën. De gevaren van de zogenaamde crash diëten kennen we onderhand wel dus daar ga ik nu niet op in. Vaak wordt een kleinere calorie deficiëntie toegepast van maximaal 500 kcal vermindering per dag. Uit een Amerikaans onderzoek waar vrouwen een half jaar lang dagelijks 360 kcal minder aten bleek dat deze vrouwen 0 kg waren afgevallen. Het probleem bij langdurige kcal vermindering is dat je lichaam in de ‘spaarstand’ gaat om zo alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk gebruiken en zo mogelijk opslaan. Hierdoor vertraagd je metabolisme en bereik je niet het effect dat je wilt bereiken.

Voordeel
kortstondige calorieën deficiëntie kan tot gewichtsverlies leiden.

Nadeel
bij herstel van het aantal calorieën komen veel mensen snel weer aan (jojo effect).

Elke paar uur kleine beetjes eten
Dit is een hele populaire manier van eten. Veel mensen vinden hier profijt van. Dit kan komen doordat je elke keer nét genoeg binnenkrijgt om je door de volgende 2 a 3 uur te krijgen. Bij deze manier van eten blijft de pancreas relatief veel insuline aanmaken om de kleine maaltijden steeds te verwerken. Als je teveel koolhydraten eet zul je ook sterk een honger gevoel ervaren na 2 a 3 uur.

Voordeel
veel kleine beetjes, geen hongergevoel.

Nadeel
je lichaam gebruikt het eten dat op dat moment verwerkt wordt en spreekt daardoor  minder vetreserves aan. 

Intermittent fasting
De nieuwe hype van nu is intermittent fasting (IF). Vrij vertaalt is het met ‘tussenpozen vasten’. Het idee is dat we vroeger niet constant eten tot onze beschikking hadden en daarom ook niet constant moeten eten. De meest voorkomende manier van IF is het eten in een bepaald tijdsvak, bijvoorbeeld van 11:00 tot 19:00 uur. Binnen dit tijdsvak eet je dan drie grote maaltijden en geen of weinig tussendoortjes. Doordat je maaltijden groter zijn zit je langer vol en krijgt je lichaam alle voedingsstoffen in een keer te verwerken. In de periode dat je niet eet (‘vast’) krijgen de darmen rust om te herstellen en stabiliseren de insuline levels. Doordat de insulinelevels voor een groter deel van de dag verlaagd zijn (doordat je niet eet) , spreekt het lichaam eerder de vetreserves aan als energiebron.

Voordeel
je darmen krijgen meer rust om te herstellen en insulinelevels stabiliseren zodat je  vetverbranding en spiergroeihormoon verhogen.

Nadeel
als je té grote maaltijden eet zal je lichaam dit alsnog als vet opslaan. Aan het begin zul je veel te maken krijgen met een hongergevoel in de vastenperiode.

Dus wat moet je nu doen?
Het is te kort door de bocht om te zeggen dat één methode voor iedereen werkt. We zijn te uniek en onze levens zien er te verschillend uit om dezelfde wijze op iedereen toe te passen. Probeer uit wat voor jou werkt. Waar voel je je prettig bij? Waarbij merk je resultaat? Waarbij heb je het meeste energie?

Kwalitatief goed en onbewerkt
Ongeacht de ‘methode’ die je volgt is één factor van grootste invloed op je resultaat: “De kwaliteit van je voedsel”. Als je voeding (teveel) bewerkt is, zul je met geen enkele methode resultaat zien.

TIPS

  • Eet tot je genoeg hebt, niet tot je vol zit!
  • Eet alleen als je honger hebt. Sla gerust een maaltijd (of je ontbijt) over of eet het later.
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
  • Eet kwalitatief goed voedsel. Geef liever iets meer geld uit aan kwaliteit dan kwantiteit.
  • Eet alleen bewerkt voedsel waarvan je de ingrediënten herkent.
  • Eet fruit en koolhydraten op het moment van de dag dat je het meest actief bent.


Hopelijk heb je iets aan deze tips. Heb je vragen? Laat een reactie achter hieronder of stuur een email naar getfitoutdoor@outlook.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *